Na naši šoli se je nedavno odvijal zanimiv dogodek – obisk štirih učiteljic iz OŠ Čibukovački Partizani iz Kraljeva, Srbija. Obiskale so nas v sklopu projekta eko vrt. Projekt je namenjen spodbujanju zelenega načina življenja in ozaveščanju o pomenu varovanja okolja ter spodbujanju medkulturnega dialoga in izmenjave izkušenj med učitelji iz dveh različnih držav.

Učiteljice iz Kraljeva so bili navdušene nad našo šolo in slovenskim izobraževalnim sistemom. Pohvalili sta predvsem interaktivne učne metode, ki jih uporabljamo pri pouku, in dejstvo, da se pri nas veliko pozornosti namenja individualnemu pristopu do vsakega učenca.

Učiteljice so se najprej srečale z vodstvom šole in našimi učitelji. Sledil je obisk šolskega vrta in dvorišča, kjer smo z učenci oddelka posebnega programa zasadili drevo, ki bo raslo skupaj z njimi.

Potekala je izmenjava izkušenj na področju eko vrtnarjenja. Prišli smo do skupnega zaključka, da je eko vrt odličen način, da učenci spoznavajo in se učijo o trajnostnem razvoju ter ohranjanju naravnih virov. Na šolskem eko vrtu učenci spoznajo različne vrste rastlin ter se učijo o njihovem življenjskem ciklu in vzdrževanju. Poleg tega na eko vrtu gojijo tudi zelenjavo in sadje, kar je odličen način, da se učenci spoznajo s procesom pridelave hrane ter uživajo v sveži in zdravi hrani.

Učiteljice so prišle k nam z veliko željo po znanju o vzpostavitvi eko vrta in recikliranja, saj želijo to znanje prenesti na svojo matično šolo. Z veseljem so tako sodelovale pri izvedbi delavnic na temo eko vrta, kjer so naši učenci drugega razreda zasadili rožice pred svojo učilnico. Naša knjižničarka Magdalena je v podružnici v Hruševju, skupaj z otroci in gosti izvedla delavnico iz recikliranega materiala. Tako so naši gostje dobili tudi nekaj praktičnih idej, kako lahko sami ustvarijo delavnice iz recikliranega materiala.

S projektom smo tudi spodbudili zavedanje o pomenu skrbi za okolje, kar je pomembno za prihodnost naše planete in vseh nas.

Dostopnost