V več krajih po Sloveniji je v soboto, 25. 3. 2023, potekal pohod z rdečimi baloni, ki simbolizirajo ljubezen in upanje. Organizatorji ga pripravljajo ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, ki ga obeležujemo 29. februarja. Letošnji pohod je bil posvečen posebnim mamicam, ki z ljubeznijo obdarjajo svoje otroke, so sporočili organizatorji dogodka Zavod 13. Zavod 13 je tudi pobudnik mednarodnega dogodka.

Petra Greiner, mama male borke Sofie z redko genetsko okvaro trisomijo 13, pobudnica ustanovitve Zavoda 13 je izjavila: »Nihče ni kriv, da se otroci rodijo z redko boleznijo. Nihče ni kriv, če umrejo. Dokler živijo, pa je pomembno, da otroke s posebnimi potrebami v parku, v trgovini … ljudje lepo pogledajo, se jim nasmehnejo in rečejo ‘to so oni z rdečimi baloni’.«

Učenci od 1. do 3. razreda naše šole v Postojni in Hruševju ter otroci v posebnem programu so se v petek, 24. 3. 2023, ob 10.00 pridružili Zvezi prijateljev mladine Postojna in Pivka, otrokom OŠ Antona Globočnika in OŠ Prestranek in izvedli pohod z rdečimi baloni v Postojni in Prestranku.

S krajšim sprehodom po domačih ulicah so opozarjali, da obstajajo osebe z redkimi boleznimi. S pohodom so se poklonili vsem mladim borcem in njihovim staršem. V Evropi ima vsaj eno od redkih bolezni od 27 do 56 milijonov ljudi.

Dragana Kosić Petrović

Dostopnost