Življenje se ves čas igra z nami. Navajeni smo na stalnico, a dogajajo se tudi spremembe. To še posebej občutimo v letošnjem letu. Spremembe so lahko svetle ali pa mračne. Vedno z enim namenom – da se malo spremenimo tudi sami. Po navadi je december mračen, temen in mrzel. To mračnost skušamo osvetliti z novoletnimi okraski. Nič čudnega, saj je to mesec z zanimivim imenom. Naši predniki so ta mesec imenovali gruden. Beseda simbolično poimenuje grudo – zemljo, ki je v tem letnem času pogosto zmrznjena in čaka na sončne žarke, da jo ogrejejo.

December, zadnji mesec v letošnjem letu, je drugačen od decembrov v preteklih letih. V dogajanje, ki je bilo samo po sebi umevno, so posegle spremembe, take, v katerih se ne znajdemo več. A nam pošilja tudi svetla sporočila.

Že dolgo nas ni na začetku meseca razveselil čudovit beli sneg, ki nam je za trenutek zameglil pogled na strah in dvome. Kljub težkim trenutkom smo si vzeli čas in v kovček pozabe shranili stare navade. Spet smo se začeli zavedati, kako pomembna je družina in koliko lepega lahko počnemo skupaj, si pomagamo in si stojimo ob strani.

Pred vrati so prazniki, ki nas kar silijo k premišljevanju o dobrem, o družini, o sreči in o sočloveku.

Že jutrišnji božični dan je priložnost, da spoznamo, kako ni toliko pomembno, kaj dobimo, ampak kaj damo. Kadar storimo dobro delo, nas preplavi čudovit občutek, ki ga ne moremo kupiti. V svojih srcih in svojih mislih okrasite božično drevo z imeni vseh svojih prijateljev, ki jih letos ne boste mogli obiskati.

Sledi dan samostojnosti in enotnosti, ki je eden najpomembnejših praznikov naše domovine. Že 30 let je minilo, odkar smo se Slovenci na plebiscitu odločili za samostojno državo. Imejmo radi svojo domovino, bodimo ponosni nanjo in si prizadevajmo, da bomo dobri državljani.

Kako malo potrebujemo za srečo in kaj sreča je, si lahko ogledamo v risanem filmu Srečko –  božični okrasek:

https://www.youtube.com/watch?v=QTYSAPsrg34

Srečko je bil božični okrasek, ki je desetletja po  nastanku teden dni v letu preživel v veselju, preostali del leta pa se je dolgočasil na podstrešju. Nazadnje je spoznal,  da sploh ni pomembno, če ni več okrasek. Pomembno je njegovo spoznanje, da ima za vsakogar dovolj sreče, ne glede na to, kje in kako živi.

Prazniki so priložnost, da podarimo svojim najdražjim svojo dobro voljo, energijo in čas.

Zato ni nič lepšega, kot da prihajajoče praznike preživimo v krogu svoje družine. Pozabimo na računalnik, raje preberimo kakšno dobro knjigo, specimo piškote, sami izdelajmo darila, pišimo prijateljem in se odpravimo na sprehod v naravo.

Gruden bo kmalu minil. Čaka nas novo leto. Kmalu bomo vstopili v nov mesec, januar, ki so ga naši predniki imenovali prosinec. Menda ime izhaja iz glagola prosevati, ki označuje sonce, ki vse bolj proseva, obeta svetlobo in upanje.

Tudi jaz vam v novem letu želim veliko svetlih snežink, obarvanih z dobro voljo, veseljem in lepimi trenutki, učencem pa še veliko novega znanja, lepih ocen in dobrega počutja.

SREČNO!

Mateja Modrijan, ravnateljica

Dostopnost