Tretji dogodek, ki smo ga letos posvetili 200-letnici rojstva Miroslava Vilharja, smo izvedli na športnem dnevu 7. aprila. Vreme, ki je bilo kot nalašč za aktivnosti  v naravi, nam je omogočilo izvedbo vseh načrtovanih dejavnosti: pohode v petih smereh po bližnji in daljni okolici Postojne ter kolesarjenje. Vsako od teh poti smo vsebinsko povezali z življenjem in deli našega »patrona«.

                                                   

Prispevek Studia Proteus: https://www.youtube.com/watch?v=MfTbu1IF4aM&feature=share

Učenci iz hruševske podružnice so se preko Slavinj in Sajevč odpravili do križišča za Laže, koder je Miroslava Vilharja verjetno vodila pot, ko se je hodil ženit k Jožefi Dejakovi v Senožeče.   Učenci prilagojenega programa so na pot čez Sovič, Veliki otok in otoško polje s seboj vzeli kar Vilharjev nahrbtnik, v katerem so našli prirejeno otroško igro Kdo se boji Miroslava Vilharja, Vilharjeve pesmi, ki so jih prikazali s pantomimo in celo Vilharjeve bonbone. Učenci nižjih razredov, ki so se podali na Pečno reber oziroma proti  Jelovici, pa so v krajšem kulturnem programu obudili svoje znanje o pesniku, skladatelju in narodnem buditelju, zapeli nekaj njegovih pesmi, najmlajši  pa so se spotoma ustavili tudi pri Notranjskem muzeju in pozorno prisluhnili g. Renku.

Učenci od 6. do 9. razreda so premagovali težje preizkušnje: pohodnike je poleg  poti do gradu Prestranek čakalo še reševanje križanke in kviza o Miroslavu Vilharju ter preizkus natančnega poznavanja besedil njegovih pesmi, kolesarji pa so  morali pedala vztrajno poganjati vse do gradu Kalc, kjer so se srečali z zanimivim gostom. Pri ostankih nekdanje Vilharjeve graščine jih je namreč pričakal g. Matjaž Vilhar iz Pivke in jim prijazno pripovedoval o življenju Miroslava in njegove družine na Kalcu ter o njegovem delu in narodnem buditeljstvu. Marsikatero zanimivost so učenci in učitelji verjetno prvič slišali, saj le malokdo ve o Vilharju toliko, kot njegov daljni sorodnik.

Pia de Paulis Debevec

Dostopnost