Po-stoj-na živi ulici z mladimi.

Postojna je aprila 2016 postala 13. slovensko Otrokom prijazno Unicefovo mesto. Naziv jo zavezuje, da v svoje načrte vključuje tudi potrebe in želje otrok in mladostnikov ter zagotavlja kar najbolj ugodne razmere za njihov vsestranski razvoj. V občini Postojna zato med drugim delujeta Otroški občinski svet in Komisija za mladinska vprašanja. Vsako leto pa Občina podpira tudi sklop prireditev, ki ga poznamo kot Po-stoj-na živi ulici z mladimi.

Letošnja rdeča nit dogajanja je dobro počutje in duševno zdravje, izbrali pa so jo mladi, ki sodelujejo na Otroškem občinskem svetu.

Dogajanje bo potekalo med 17. 5. in 7. 6., pričelo pa se bo v Mladinskem centru Postojna v petek, 17. 5., ob 17h s čajanko PO-govor ob čaju: Kako poskrbim zase. Pogovor o tem, kako si pomagati, ko se ne počutimo najboljše, bo vodila Tanita Čamdžić.

Nadaljevali bomo v Mestni knjižnici Postojna v ponedeljek, 20. 5., ob 12h s Pogovorom o stripu Moč Evrope. Kako približati Evropsko unijo, njeno delovanje in konkretne prednosti, ki nam jih prinaša, mlajši generaciji, pa tudi širši javnosti, na zabaven in radoživ način? Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji je v sodelovanju s striparjem in Prešernovim nagrajencem Cirilom Horjakom nedavno izdala strip Moč Evrope, ki ponuja odgovor na to vprašanje skozi pustolovščino ciničnega Zevsa, idealistične Evrope in dijakov Sare in Tomaža.

Osrednja prireditev PO-lepšaj mi dan bo potekala v petek, 24. 5., ob 10h na Titovem trgu. Prireditev bo osredotočena na motivacijske oziroma dobre misli, ki so jih zbrali otroci, učenci in dijaki iz postojnskih šol in vrtcev. Predstavili bomo tudi projekt Vrednote, ki ga spodbuja Občina Postojna. Na prireditvi pa bomo podelili tudi občinska priznanja naj mladim prostovoljcem.

Mladim je namenjeno tudi predavanje Obvladaj stres, ki ga bodo strokovni delavci Centra za krepitev zdravja Postojna, pripravili v Mestni knjižnici Postojna v ponedeljek, 27. 5., ob 16h. Mladi med 14 in 16 let bodo na predavanju spoznali tudi načine, kako se spopadati z vsakdanjim stresom.

Naslednji dan, v torek, 28. 5., bo ob 17h v Mladinskem centru Postojna odprtje izmenjevalnice oblačil za mlade. Ob odprtju bomo pripravili tudi delavnico predelave tekstila. Izmenjevalnica je namenjena ozaveščanju o okoljski problematiki, ki je povezana s proizvodnjo tekstila, hkrati pa mladim omogoča, da brez finančnega vložka osvežijo svoje garderobe in dobijo »nova« oblačila. Izmenjevalnica bo odprta do 7. 6.

Za dobro počutje poskrbimo tudi z dobro hrano. Za to bomo poskrbeli na Delavnici gruzijske kuhinje v Mladinskem centru Postojna v sredo, 29. 5., ob 17h. Delavnica je namenjena starejšim od 13 let, vodili pa jo bosta mladi gruzijski prostovoljki, ki svoje prostovoljsko delo v okviru Evropske solidarnostne enote opravljata v Osnovni šoli Prestranek in Osnovni šoli Miroslava Vilharja.

V četrtek, 30. 5., ob 11h bomo v Centru trajnostne mobilnosti za zdravje skrbeli z gibanjem. Na dogodku S kolesom ali peš prinašaš zrak bolj svež bomo predstavili delovanje junior ambasadorjev trajnostne mobilnosti, ki od letošnjega šolskega leta dalje delujejo na osnovnih šolah v občini. Ob predstavitvi bo potekala tudi praktična delavnica, ki jo bodo pripravili zaposleni v Centru trajnostne mobilnosti.

Smeh je pol zdravja! Nasmejali se bomo v petek, 31. 5., ob 20h v Mladinskem centru Postojna na Večeru črnega humorja. Zabavali nas bodo že znani stand-up komiki Aljaž Poredoš, Sašo Stare, Marko Žerjal in Alen Borišek.

Na natečaju Evropa v šoli so osnovnošolci v letošnjem šolskem letu razmišljali in ustvarjali na temo dobro se z dobrim vrača. Z likovnimi, literarnimi in fotografskimi deli so uspešno zastopali našo regijo tudi na nacionalni ravni. Zaključno prireditev bo Društvo prijateljev mladine občin Postojna in Pivka Po-Pi pripravilo v torek, 4. 6., ob 17h v Mestni knjižnici Postojna.

Prav tako v knjižnici bo naslednji dan, 5. 6., ob 18h literarni večer. Z Natašo Konc Lorenzutti se bomo pogovarjali o knjigi Gremo mi v tri krasne in problematiki duševnih stisk in nekemičnih zasvojenosti, ki jo mladinski roman obravnava.

Dogajanje Po-stoj-na živi ulici z mladimi bomo zaključili s predstavitvijo priložnosti, ki jih mladim ponujata programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. Dogodek Po izkušnje v tujino bo v Mladinskem centru Postojna v petek, 7. 6., ob 17h. Obiskovalci bodo med drugim lahko preizkusili sobo pobega, ki so jo na lanskoletni mladinski izmenjavi izdelali mladi iz Slovenije, Gruzije in Nemčije. Dogodek bomo zaključili s karaoke večerom, ki ga pripravlja romunska prostovoljka Evropske solidarnostne enote, ki trenutno prebiva v Postojni.

Na vse dogodke je vstop prost. Aktivnosti sofinancira Občina Postojna.

Dostopnost