Lovro Zajc peto leto zapored zlat na državnem prvenstvu v sodobnem plesu

Minuli konec tedna, 17. in 18. 2. 2024, se je v dvorani Španskih borcev v Ljubljani odvijalo 32. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev v sodobnem plesu, OPUS 2024.

Štirinajstletni Postojnčan Lovro Zajc je s triminutno miniaturo V iskanju novega sveta že peto leto zapored osvojil zlato, tokrat pod okriljem Baletnega društva Postojna in mentorstvom priznanega plesalca Gašperja Kunška.

Letošnja tema Opusa Biti žival je povzeta po članku Irene Štaudohar, v katerem je med drugim zapisala: “V naravi je vse povezano in ljudje smo le delček v mozaiku svetovnega ekosistema. Nič drugega nismo kot živali.”

Lovro svojo miniaturo opiše: “Strah me je. Svet je obrnjen na glavo, razmišljam o tem, kaj prinaša prihodnost. Živali izumirajo, vse je onesnaženo … Zbežati moram nekam daleč proč, stran od civilizacije. Najti moram nov svet, čist, brez ljudi, tak, ki se mu lahko prepustim in živim v sožitju z drugimi organizmi. Nekje, kjer živali in rastline sobivajo brez sporov. Tam, kjer lahko spet začutim in odkrijem živalske čute in sem lahko najbolj svoboden. To je svet čiste, neokrnjene narave.”

Avtorica fotografij Anka Simončič 

Dostopnost