Da se šolska učilnica prav lahko spremeni tudi v nič kaj neudobno sobo s skupnimi ležišči, smo v noči s 1. na 2. februar preizkusile organizatorke dogodka ‘Noč v šoli’ in 20 učencev iz 5. in 6. razreda.

V okviru programa dela z nadarjenimi učenci smo prijavljenim dekletom in fantom že v petek popoldan pripravili zanimivo dogajanje. Spoznali so se s tehniko razmišljanja, ki jo je razvil Edward de Bono, in se naučili, da je vsakdanje odločitve modro presojati s treh zornih kotov: katere pozitivne vidike nam prinaša situacija, katere so možne negativne posledice in kaj je pri sami ideji zanimivega.

Po večerji je sledilo predavanje s področja astronomije, nato pa – udobno zleknjeni v spalne vreče – srečanje z začetki filma in ogled nemega filma z legendarnim Charliejem Chaplinom. Tudi sobotni dan je bil pester in je kar prehitro minil. Učenci so si z nekaj pomoči in vodenja zašili čisto prave, pravcate kape, ki jih te dni že lahko nosijo. Da je zdravje vrednota, ki se je pogosto premalo zavedamo, smo se z učenci pogovarjali na drugi sobotni delavnici, medtem ko so z nitkami vezli vsak svoj simbol srca.

Šola se je pridružila akciji pisanja srčnih pisem Sklada Viljem Julijan, ki se trudi ozaveščati javnost o redkih boleznih in težavah ter bolečinah, ki jih te prinašajo za prizadete. Izpod peres učencev so prišle neverjetno lepe misli, sočutne, marsikatere tudi zelo ganljive in globoke. Poslane bodo na naslov Sklada Viljem Julijan.

Barbara Grm Oražem, mentorica

Dostopnost