Šolarjem bomo prepustili Tržaško cesto v Postojni. Maja in junija bodo otroci prevzeli svojo šolsko pot.

Ob petkih dopoldne in sobotah čez dan, med 21. majem in 11. junijem, bo Tržaška cesta zaživela kot Odprta ulica.  To pomeni, da bo pet zaporednih petkov in sobot v maju in juniju na Tržaški omejena vožnja z avtomobilom (za dostavo in prebivalce bo dostop dovoljen z dovolilnico) in odprta za ljudi. Petki dopoldne bodo rezervirani za aktivno pot v šolo – peš ali s kolesom. Promet bo namreč omejen od 7.20 ure dalje in v času obeh konic, ko otroci v šolo pridejo in iz nje odidejo. S tem jim bomo omogočili varno pot v šolo.

Vabljeni v torek, 20. aprila od 14. ure dalje na stojnico na trgu pred šolo, kjer bomo odgovarjali na vaša vprašanja v zvezi z Odprto ulico.Starši, se spomnite, kako ste vi hodili v šolo?

Najverjetneje ste hodili v šolo peš z vrstniki. Raziskave kažejo, da je 30 let nazaj preko 90 % otrok prišlo v šolo na tak način. Danes so avtomobilski zastoji v okolici šol nekaj običajnega. V šolo peš hodi bistveno manjši delež otrok, vendar ne za to, ker si ne bi želeli, ampak ker se staršem pogosto njihova pot do šole zdi prenevarna. Žal, so za naše otroke najbolj nevarni ravno tisti starši, ki ustvarjajo gnečo z avtomobilom v neposredni okolici šole.

Zakaj hočemo zmanjšati število avtomobilov pred šolo?

Odlaganje otrok v neposredni okolici šole vpliva na stanje okolja, na zdravje otrok in njihovo dobro počutje. Jutranja vožnja prikrajša otroke za potrebno telesno dejavnost in druženje z vrstniki. Tudi otroci bi raje hodili v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kažejo ankete. To pa je všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu, naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki.

Kdaj bo Tržaška odprta ulica?

Petek 21. 5. od 7:20 – 14h  in sobota 22. 5. cel dan
Petek 28. 5. od 7:20 – 14h in sobota 29. 5. cel dan
Petek 4. 6. od 7:20 – 14h  in sobota 5. 6. cel dan
Petek 11. 6. od 7:20 – 14h  in sobota 12. 6. cel dan

V tem času bo Tržaška miren prostor za sprehod. Napolnil jo bo sproščen smeh šolarjev, kolesarjev in pešcev. Zmanjšal se bo hrup avtomobilov in sivi oblak izpustov. Odprta ulica na Tržaški cesti bo bolj varno okolje, da se bodo lahko šolarji za spremembo sami varno peš odpravili v šolo. Del petkovega programa bomo pripravili v sodelovanju z Osnovno šolo Miroslava Vilharja.

Kako bodo otroci prišli v šolo v času Odprte ulice?

V času Odprte ulice bodo lahko otroci šli v šolo sami ali s prijatelji. Varno in samostojno pot v šolo bomo omogočili tudi tistim otrokom, ki se ne morejo peš odpraviti od doma. Organizirana bo Poljubi in odpelji točka, kjer bodo starši lahko varno odložili otroke, ki se bodo nato do šole odpravili s Pešbusom.  Pešbus je organizirana pešpot do šole v skupinah in odraslimi spremljevalci.  Šolski prevozi bodo delovali vse dni, le da bodo otroci izstopili na točki Poljubi in odpelji in se s Pešbusom napotili do šole.

Več informacij bomo poslali po prvomajskih praznikih.

Ker slika pove več kot tisoč besed, vas vabimo k ogledu video filma o Odprti ulici z vtisi iz Škofje Loke: http://bit.ly/odprtaulica

Spoštovani starši, vabimo vas, da tudi vi aktivno sodelujete pri izvedbi Odprte ulice in se nam pridružite tudi na sobotnem programu.

Za morebitna dodatna vprašanja smo na voljo na šolskih elektronskih naslovih ali na naslovu novinarsko.sredisce@postojna.si in na telefonski številki 05 72 80 739  (Tina Krvina, Občina Postojna).

Organizatorji Odprte ulice smo Občina Postojna, Zavod Znanje Postojna, Prostor! – Društvo za arhitekturo in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora, v sodelovanju z Osnovno šolo Miroslava Vilharja Postojna.

Dostopnost