Holiday Card Exchange 2017

Praznično vzdušje na šoli zaveje že sredi oktobra ali v začetku novembra. Voščilnice morajo biti namreč izdelane dovolj zgodaj, da na različne konce sveta prispejo pravočasno – pred divalijem, božičem, novim letom ali pa vsaj kitajskim novim letom … odvisno. Kam natančno jih odpošljemo, vsakokrat izvemo od koordinatorke projekta, ki prijavljene od vsepovsod poveže v skupine po sedem partnerskih šol.

V ovojnicah in škatlah s prejeto pošto se znajde marsikaj: voščilnice, risbe, fotografije, pisma, naslovi, sestavki, sličice, obeski …, vse pa odstira kulturo in način življenja ter praznovanja tistih, ki jih napolnijo.

Enako kot pošiljke z veseljem snujemo, se razveselimo tudi vsake, ki jo prejmemo.

Letošnjih povezav smo se kot 29. skupina sodelujočih v iEARN-ovem projektu Izmenjave prazničnih voščilnic (Holdiay Card Exchange) še posebej razveselili, saj vsako rodno mesto naših vrstnikov odlikuje čaroben, svojstven pridih. Sodelovali so učenci 6. a, b in dve skupini iz 8. razreda.

Na ovojnice smo zapisali: Gorodno v Belorusiji, glavno mesto Indije, New Delhi, kanadska prestolnica Ottawa, Moskva in Krasnojarsk iz Rusije ter Taitung City in New Taipei City iz Tajvana.

Koordinatorka projekta se je prijazno odzvala povabilu in nam napisala takole:

Spoštovani!

Projekt Izmenjava prazničnih voščilnic (Holiday Card Exchange) je začel delovati l. 2006 in število sodelujočih v njem vztrajno raste. Številni učitelji se ga udeležujejo leto za letom in z veseljem poročajo, kako jim je všeč. Vlogo koordinatorice projekta opravljam zelo rada, saj sem priča temu, koliko zadovoljstva prinaša vsem sodelujočim. Osebno sem se iz prebiranja prijav in forumov o tradicijah v različnih deželah že zelo veliko naučila. To počnem z veseljem in se pri tem učim. Tudi drugi učitelji gotovo občutijo enako in navdušenje prenašajo na svoje učence. Upam, da s svojim delovanjem izboljšujemo razumevanje med narodi in pomagamo odpravljati predsodke.

Letos je v projektu sodelovalo 35 držav. Bilo je 34 skupin, prijavilo se je kar 272 šol, skupno pa 19285 učencev.

Vsem učencem in učiteljem osnovne šole Miroslava Vilharja želim nadvse srečno novo leto. Upam, da se ob letošnji izmenjavi voščilnic imeli lepo, da ste se o svojih partnerjih veliko naučili in drugim šolam iz svoje skupine povedali veliko zanimivega o Sloveniji.

Judy Baar,

članica iEARN Avstralija,

koordinatorka projekta Holiday Card Exchange

Aktiv učiteljic angleščine

Dostopnost