V 5. razredu skozi celotno šolsko leto namenjamo precej vsebin  obravnavi snovi v naravi in življenjskim pogojem in ena najpomembnejših tem je vsekakor voda. Učencem želimo približati  in jih osvestiti, da je voda za naš obstoj  nepogrešljiva. Zato poudarjamo skrb za čisto vodo in jim poskušamo približati  tudi postopke, kako do vode pridemo, spremeniti njihove predstave o tem, da preprosto odpremo pipo. Želimo, da pridobijo temeljna znanja in povezave, kaj vse je potrebno, da nam je zagotovljena potreba in pravica do pitne vode.

Tako smo tudi v letošnjem šolskem letu izvedli tehniški dan. Glavni cilj tega je bil si ogledati  črpališče Malni in vodarno v Planini. Pod strokovnim vodstvom vodje črpališč gospoda Blaža Kolarja, smo si oboje ogledali in izvedeli  mnogo zanimivih stvari. Učenci so preko opazovanja in vprašanj dobili praktična znanja, ki so zelo pomembna.

Hkrati pa smo dan povezali še z  vsebinami, ki jih obravnavamo v sklopu drugih predmetov. Pri družbi obravnavamo naravne enote Slovenije in zgodovino, tako, da nam je kraško polje, reka Unica , Ravbarjev stolp in ogled furmanski domačij podkrepilo znanja, ki smo ji teoretično pridobili pri pouku. Ob ogledu spomenika Miroslavu Vilharju smo se spomnili podatkov, ki smo jih o našem rojaku izvedeli že pri slovenščini in seveda smo se tudi  dobro nahodili in nadihali svežega zraka.

Bojana Kobe, učiteljica

Bili smo v Planini – Mia Kaluža, učenka 

foto: Neja Požar, učenka

Dostopnost