V sredo in četrtek, 2. in 3. 6. je na šoli potekala virtualna izmenjava učencev podružnice OPP v okviru projekta Erasmus +.

Ta projekt že drugo leto soustvarjamo skupaj z OŠ Rakek ter OŠ Grindskolan, Norttalje na Švedskem. Prvi dan smo po uvodni povezavi prek ekranov, ki nas je vodila po šolah, spoznavali Švedsko in njene posebnosti.

Vsak razred si je izbral svojo delavnico. Učenci 4. e so se učili govoriti po švedsko. 5. in 6. e so prebrali švedsko literarno uspešnico Piko Nogavičko, izdelali lutke in pripravili dramatizacijo. 7. in 8. e so se podali v svet švedskega športa in glasbe. Naučili so se zapeti pesem »Moj klobuk ima tri luknje« v švedščini in plesali na pesmi švedske skupine ABBA. 9. e je okušal švedsko kuhinjo. Pripravili so mesne kroglice z brusnično marmelado in jabolčno pecivo. Dišalo je po vsej šoli. Učenci PPVI 2 pa so pripravili vsega po malo – od kuhanja do izdelave plakata o Švedski. Prvi dan smo zaključili s kvizom in ugotovili, da smo se naučili veliko novega.

Drugi dan smo začeli z možgansko telovadbo, potem pa se podali na fotoorientacijo po Postojni. Na točkah so učence čakale različne naloge – od igranja švedskih iger, pa do recikliranja odpadkov. Druženje smo zaključili z ogledom fotografij in filmov vseh šol.

Čeprav bi raje poleteli z letalom na Švedsko, kot je bilo načrtovano, pa smo tudi v virtualnem poletu uživali in smo vsi bogatejši za novo izkušnjo.

Saša Pivka, vodja projekta

Dostopnost