V petek, 26. januarja, smo za skupino nadarjenih učencev od 5. do 8. razreda organizirali ogled treh stalnih zbirk in gostujoče razstave v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Naš prednostni cilj je bil ogled 5200 let starega lesenega koliščarskega kolesa z osjo, ki so ga pred dobrimi petnajstimi leti našli na Ljubljanskem barju in je hkrati najstarejše doslej najdeno kolo na svetu.  Razstavo smo »ujeli« skoraj tik pred shranitvijo kolesa v depoje Mestnega muzeja Ljubljana, kjer bo kar nekaj časa skrito očem obiskovalcev.

Prijazna in strokovno podkovana vodnika pa sta nas popeljala tudi skozi zbirko lokov in letalsko zbirko ter razstavo Regio Carsica Militaris, ob kateri smo se seznanili vojaškim pomenom našega širšega območja od prazgodovine pa vse do osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

Veliko informacij smo tako pridobili s področja zgodovine in tehnike, nekaj pa smo izvedeli tudi o arheologiji, konservatorstvu in restavratorstvu.

Udeleženci so vsebino celotnega dne zelo dobro ocenili. Všeč pa jim je bil tudi prevoz z vlakom – kar šest učencev se je tokrat z njim peljalo prvič.

Pia de Paulis Debevec, vodja ekskurzije

Dostopnost