PREŠEREN NA OBISKU

Ob mesecu kulture so knjižničarke organizirale učno uro, posvečeno velikemu slovenskemu pesniku. Na povabilo se je odzvala večina oddelkov naše šole, kar 34. Učenci od 1. do 4. razreda so prisluhnili izpovedi iz pesnikove mladosti, ki jo je predstavila ‘lutka iz kovčka’, učenci 6., 7. in 8. razredov pa so si za uvod v učno uro ogledali kratek animirani film. Nato so se odvile različne delavnice. Učenci so se po skupinah pomerili v igri človek ne jezi se z vprašanji, na katerih so odgovore poiskali med knjigami in se tako seznanjali s knjižnično zbirko, urili so svoj spomin, lahko so odtisnili Prešernovo silhueto iz mos gume, se pomerili v prepoznavanju zastarelih besed in iskanju njihovih sodobnih sopomenk ali uživali v sestavljankah (puzzlah). Uro so zaključili ob zemljevidu, na katerem so bili označeni kraji njegovega bivanja.

V sredo, 7. februarja 2024,  je prvošolce v Podružnični šoli Hruševje obiskala knjižničarka Magdalena, ki je s seboj pripeljala prav posebnega gosta – maskoto Franceta Prešerna. Le-ta je učence preko zgodbe popeljal skozi njegovo življenje, zaupal pa nam je tudi kakšno skrivnost iz otroštva. Tako smo si zapomnili, da so njegovi mami rekli Nemška solata. Knjižničarka je na zelo izviren in učencem zanimiv način pripravila različne aktivnosti, ki so potekale po učnih postajah: slikovni kulturni kviz, sestavljanje delov v celoto – slikovno iz knjig Franceta Prešerna in slikovni spomin z motivi pesnika.

Veseli smo, da so učenci imeli priložnost v aktivnem sodelovanju s knjižničarko, tako doživeto spoznati našega največjega pesnika.

 

Učiteljica Martina

Dostopnost