LOGOTIP 33. dražavnega tekmovanja Mladina in gore v Postojni (1)

V soboto, 21. 1. 2023 je bilo v OŠ Miroslava Vilharja zelo živahno. Do 10. ure, ko se je začel uradni del s kulturnim programom se je v telovadnici zbralo 20 osnovnošolskih in 15 srednješolskih ekip z mentorji iz različnih krajev Slovenije.

Pester kulturni program je začel moški pevski zbor Dragonarji, ki je zapel slovensko in planinsko himno. Sledil je glasbeni del, ki so ga sooblikovali učenci naše šole – šestošolci Jan, Luka, Matija in Gregor s petjem ob harmonikah, devetošolca Gašper in Benjamin ter otroški pevski zbor pod vodstvom Tjaše Cej. Program sta povezovali Blažka in Vita, članici ekipe POSTOJNSKE FRČAFELE, ki pa se žal na novembrskem regijskem tekmovanju v Hrpeljah ni uvrstila na državno tekmovanje.

Prisotne so v nagovorih pozdravili: podžupan občine Postojna Andrej Berginc, podpredsednik PZS Roman Ponebšek, ravnatelj OŠ M. Vilharja Gvido Cigale, predsednica PD Postojna Neva Šemrov in koordinatorica Brigita Čeh, ki je predstavila tudi potek tekmovanja. Osnovnošolske in srednješolske ekipe so se podale na pisanje testov po učilnicah, ki so na ta dan dobile imena po okoliških vrhovih: PLEŠA, SUHI VRH, MAJ za SŠ ter PEČNA REBER, SOVIČ, BABA, JELOVICA in JAVORNIK za OŠ. V tem času je tudi potekalo srečanje mentorjev.

Medtem, ko so na šoli popravljali teste ekip, so se udeleženci okrepčali s kosilom in poslušali predavanje priznanega slovenskega alpinista Silva Kara – dobitnika zlatega cepina za leto 2022.

V drugem delu tekmovanja se je na praktične delavnice uvrstilo 6 najboljših srednješolskih ekip, med njimi tudi postojnska z imenom Pastwjnski duo, v kateri sta tekmovala Aljaž Žakelj in Gregor Samsa. Dosegla sta izvrstno 4. mesto, za kar jima od srca čestitamo. Zmagala je ekipa Gorski kuri, obe dekleti sta članici PD Tržič.

Med osnovnošolskimi ekipami je prvih 7 prišlo v finale, ki je potekalo v obliki kviza. Ekipa NEUSTRAŠNIH GORSKIH UČENJAKOV OŠ Šenčur iz PD Kranj je v končnem obračunu z ekipo PONOSNIH HRIBOLAZCEV OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled iz PD Bled zmagala in osvojila zmagovalni pokal ter pridobila organizacijo 34. državnega tekmovanja v naslednjem šolskem letu.

Devetošolka Eva Hiti je prejela nagrado za logotip 33. državnega tekmovanja Mladina in gore. Pod okriljem tekmovanja je potekal tudi likovni natečaj Z glavo v naravo. Nagrade za najboljše stvaritve po mnenju komisije, ki sta jo sestavljali ga. Mateja Modrijan in ga. Mojca Benčina so šle v roke nadobudnih likovnikov, Nuše Bernik iz OŠ dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica, Nejca Rauterja in Marka Dvorščaka, OŠ Hoče.

Državno tekmovanje Mladina in gore smo v soorganizaciji s PD Postojna, PLANINSKO ZVEZO SLOVENIJE, MLADINSKO KOMISIJO pri PZS in ZAVODOM ZA ŠPORT RS Planica zelo uspešno izpeljali.

Veliko truda sta v izdajo biltena vložila Alenka Čuk in Tomaž Penko. Hvaležni smo tudi vsem sponzorjem, ki so prispevali darila za tekmovalce, mentorje in ostale. Pa našim »pehtam«, ki so napekle pecivo in Niki Čuk z varovanci Doma upokojencev Postojna za prelepo sceno, smerne table, markacije in planike.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali pri pripravah in izvedbi tega tekmovanja.

 

Veronika Biščak, vodja tekmovanja

Fotografije je prispeval Tomaž Penko

 

Dostopnost